Veilig droomhoorntje
De schelp heeft in veel culturen goddelijke kracht. Op Ambon leggen ouders een bia mimpi, een droomhoorntje, onder het kussen van hun kind om het te beschermen. Duitse boeren droegen in vroeger tijden een belemnitella fossiel bij zich als afweer tegen bliksem. Indianen en hindoes zien de schelp als medium, waarmee gecommuniceerd kan worden met de spirituele wereld. Grote schelpen in de vorm van een hoorn worden gebruikt als muziekinstrument om goden aan te roepen of het begin van een nieuwe dag in te luiden.
De schelp is voor mensen altijd van waarde geweest. Soms ook letterlijk, want schelpen zijn heel lang gebruikt als betaalmiddel. Afrikanen betaalden met kauri’s, indianen langs de Stille Oceaan met stoottandjes. Dat de schelpen echt wat waard waren, bewijst het feit dat je voor een mooie ketting van stoottandjes of voor 100.000 kauri’s een vrouw kon kopen.
Goddelijke magie
Het is geen toeval dat de schelp bijna altijd verwijst naar het goddelijke, het scheppende en het nieuwe leven. Het lijkt alsof we iets van goddelijke magie voelen, iets wat we niet echt kunnen bevatten. Van het kleinste sluipwespje tot aan de hoogste mammoetbomen hebben we de schepping in kaart gebracht. We bereizen de polen, doorkruisen oerwouden en vliegen verder dan de maan. We denken elk geheim te kunnen blootleggen, maar de schelp weet wel beter. Als een krachtige oester sluit hij zich om de mooiste parel van de aarde: het geheim van de oorsprong van het leven. (Bron: plusonline.nl)