Een echt Fopglaasje

Toen ik laatst weer eens op een snuffelmarkt rondliep viel mijn oog op een klein glaasje. Het was prachtig helder glas met een mooi glimmertje erin. Na enig afdingen kocht ik het. “Weet jij waar die gaatjes in de rand voor zijn?” vroeg de verkoopster. Ik had ze niet eens opgemerkt! Ik probeerde zoals gewoonlijk meer over mijn nieuwe aanwinst te vinden maar ik vond nergens zo’n glaasje, tot ik ’s nachts wakker schrok met het woord ‘fopglas‘ in mijn hoofd. Toen ik daarop zocht vond ik het: zulke glaasjes werden rond 1750 in Nederland gemaakt. In een tijd zonder modern vermaak hielden mensen van practical jokes. Als je aan de kant zonder gaatjes dronk was er niets aan de hand, maar als een ander er een slok uit nam kreeg die de drank over zich heen. Later deed ik de tv aan en viel midden in het programma Kunst en kitsch (minuut 3:48). Iemand die precies zo’n glaasje had kreeg daar te horen dat het 800,- euro waard is!

Bekijk het Fopglas hier >>